hun   |  eng
Cégünkről
Termékcsoportok
Alkalmazások
Megoldások
Támogatás

Parkolás

ZSETONOS PARKOLÓ

Egy be- és kijárat, fizetés recepción

 

A RENDSZER FELADATA

A parkolót bérlettel, vagy alkalomszerűen igénybe vevők be-és kiléptetése, a parkolási díj elszámolásának gépesítése, valamint a parkolási adatok alapján különböző statisztikák késztése. Az alkalmi parkolójegy 18 mm átmérőjű rfid chipet tartalmazó zseton, a bérlet szabványos méretű proximity kártya.

 

A HELYI KÖRÜLMÉNYEK

A parkoló külön be és kijárattal rendelkezik, a beléptetés az ügyfelek közreműködésével automatikusan történik. A kilépést a bérletesek hasonló módon maguk kezdeményezhetik, míg az alkalmi ügyfelek kiléptetését csak a parkolási díj kiegyenlítése után engedélyezi a rendszer. A bérletek kiadása és az alkalmi parkolások díjának kiegyenlítése egy a recepciós helyiségben történik. Itt helyezkedik el a vezérlést végző számítógép is.

 

A RENDSZER ELEMEI

A rendszert egy PC vezérli, mely a be és kilépések időpontjának tárolásán kívül kiszámolja a parkolási díjat, elkészíti a számlát és archiválja a forgalmi adatokat. A szünetmentes táplálású, szokásos konfigurációjú géphez speciális perifériaként kártyaolvasó csatlakozik. A gép hálózaton keresztül tart kapcsolatot a be és kilépést segítő azonosító adatgyűjtő rendszerrel, melynek elemei a következők:

  • A belépési ponthoz telepített sorompó előtt a gépkocsiból elérhető módon, egy zsetonkiadó és kártyaolvasó helyezkedik el.
  • A kilépési pontnál levő sorompó előtt zseton- és kártyaolvasó található.

Mind a bérletek, mind az alkalmi jegyként funkcionáló zsetonok előre kódoltak és azonosítási információkat hordoznak. A be és kilépési időpontokat, illetve a bérletek érvényességi adatait a számítógép tárolja és ellenőrzi.

 

A PARKOLÁS MENETE BÉRLETESEK ESETÉN

Bérlet a recepción váltható, a rendszer  a kiadási, az érvényességi és a pénzforgalmi adatokat.

A bérlettel rendelkező személy a bejárati sorompóhoz hajt. A sorompó nyitása a bérlet beolvastatásával kezdeményezhető. Ha a bérlet érvényességi idejének lejárta közeli dátum, a terminál kijelzőjén a tulajdonos erre vonatkozó figyelmeztető jelzést kap. Érvényes bérlet beolvastatásának hatására a sorompó kinyílik és csak akkor csukódik vissza, ha a gépkocsi áthaladt. A biztonságról a beépített induktív hurkos érzékelő gondoskodik. A rendszer a bérlet számát és az áthaladások időpontját letárolja.

Kilépési szándék esetén a bérletes a kijárati sorompónál telepített készüléken leolvastatja a kártyáját, mire a sorompó kinyílik, áthaladás után pedig automatikusan záródik. Rendellenes körülményről a rendszer a terminál kijelzőjén tájékoztatja az ügyfelet (pl. úgy menne ki hogy nincs érkezése stb.).

 

A PARKOLÁS MENETE ALKALMI ÜGYFELEK ESETÉN

A bejárati sorompó előtt telepített kiadó szerkezettől nyomógomb működtetéssel zsetont kell kérni, ami csak akkor hatásos, ha a sorompó előtt gépkocsi áll. A rendszer a zseton kódját és a belépés időpontját letárolja valamint nyitja a sorompót.

Kilépés előtt a recepción be kell fizetni a parkolási díjat. Kilépéshez a kijárati sorompónál levő olvasóba kell dobni a zsetont, amit az beolvas és elvesz. A visszavett zsetonok újra használhatók. 

 A gépen futó program a vezérlésen kívül a be-kilépésekről, valamint a pénzforgalomról összesítéséket is készít.

 


Elérhetőség:

1131 Budapest, Dolmány utca 26.

Tel: (1) 303 9009 / 130-as mellék

        (1) 252 7524

Fax: (1) 210 1482

 
Cégünkről   Termékcsoportok   Alkalmazások   Megoldások   Támogatás Copyright © 2001. IDENTIK Azonosítástechnikai Kft. www.ysolutions.hu