hun   |  eng
Cégünkről
Termékcsoportok
Alkalmazások
Megoldások
Támogatás

Másológép vezérlés

1. SZÁMÍTÓGÉPTŐL FÜGGETLEN RENDSZEREK

1.1.  Érmés másológép vezérlő

Az EMV-100 pénzérmével működő, másológépek  vezérléséhez használt készülék.  A berendezés falra, állványra vagy a másológép burkolatára szerelhető, a működéséhez szükséges energiát a vezérelt eszközből nyeri.

Alapállapotban a másológép használata tiltott. Ha olyan értékű érmét dobnak be, amelynek értéke meghaladja a másolás egységárát, a gép működőképes állapotba kerül.

A készülék a beadott összegért járó másolatok számát a kerekítés szabályai szerint állapítja meg. Nyolcforintos egységár mellett ez azt jelenti például, hogy 15.- Ft bedobása esetén két példány másolható.

A berendezés nem képes visszaadni, ezért a másolni kívánt mennyiséghez szükséges pontos értéket kell bedobni!

Az EMV-100 göngyölíti és tárolja a forgalmat. PC-hez kapcsolva a készüléket, egy egyszerű terminálprogram segítségével ez az adat kiolvasható. Ugyanez a program az egységár módosíthatására is használható.

A berendezés  XEROX Foreign Interface kompatibilis.

Műszaki adatok

1. Funkcionális adatok

            Használható érmék: 5,- 10,- 20,- 50,- 100,- 200,- Ft.

            Az A4 oldal árát a kijelző mutatja, az A3-as ennek kétszerese

            Szerviz funkciók: egységár megadás, adatlekérdezés

2. Üzemeltetési feltételek

            Tápfeszültség.                     12-24 V DC

            Teljesítmény igény:              <2W

             Környezeti hőmérséklet:      0-40 C fok (működési)

             Páratartalom:                       20-80%

             Érintésvédelem:                   III. o. (törpefeszültségű)

3. Egyéb jellemzők:

              Méretek:                       300 x 200 x 85 mm

              Súly:                             cca. 4 kg

              Kivitel:                          falra szerelhető

              Csatlakozók:                csavarkötés    

 

1.2. Másológép vezérlése elektronikus bérlettel

A rendszer három fő elemből áll:

  • bérletkártya, amely értéket tárol
  • a kártyaolvasót tartalmazó vezérlő
  • a lemerült bérlet feltöltésére alkalmas író/olvasó

 

Bérletkártya

Az elektronikus bérlet Mifare rfid chipet tartalmazó, proximity kártya. Kapacitása 16 db egyenként 64 bájtos szektor. Egy szektor adatait kulcsokkal lehet védeni úgy, hogy az illetéktelen hozzáférés gyakorlatilag kizárt. Egy kártya tehát akár 16 db egymástól független alkalmazás adatait is tartalmazhatja, azaz egy kártya több funkcióra is felhasználható.

A bérlet értéket tartalmazó rekesze jelenleg kétbájtos, azaz 0-65535 közötti értéket vehet fel.

 

Vezérlők

A különböző vezérlők a szolgáltatást nyújtó géppel vagy automatával vannak összekötve, és csak akkor engedélyezik annak használatát, ha olvasójukban érvényes bérlet van. Ezek a készülékek a vezérelt eszközből nyerik tápellátásukat.

Jelenleg két típust kínálunk: az egyszerűbb RFT-601-es az alapfeladat ellátására alkalmas, a kártyában levő kredit nagyságrendjéről csak színes LED-en ad tájékoztatást.

 
Az RFT-603-es alfanumerikus kijelzővel is rendelkezik, melynek segítségével a felhasználó pontos a tájékoztatást kaphat az aktuális helyzetről.

A DMF-600 olvasó a kártyában levő kreditet jelzi ki. Olyan helyeken lehet hasznos, ahol csak kijelző nélküli vezérlőket használnak.

 

Feltöltő

A feltöltő PC soros vagy USB portjára csatlakoztatható elektronika, melyhez egy program is tartozik.

Típusa: PRW-200

 

 

 

 

 

 

 

 

A program Win98 vagy XP környezetben fut, segítségével leolvasható egy kártya tartalma, illetve új értékkel tölthető fel.

 

 

 

 

 


2. SZÁMÍTÓGÉPES RENDSZEREK

2. 1. Több gép vezérlése PC-vel

Amikor több, egymástól távoli másolót kell kártyával kez
elni, a rendszer üzemeltetése egyszerűbb, ha a másológéphez kapcsolt olvasókat hálózatba kötjük és egy központi PC-n futó programmal vezéreljük őket. (on-line rendszer)

 

A kártya ilyen esetben csak azonosító információkat tartalmaz, minden más a központi adatbázisban található.

Az RFT-630 vezérlő elektronika az olvasón és a másológép csatolón kívül Ethernet illesztőt is tartalmaz, ami lehetővé teszi hogy a vezérlő a helyi hálózaton keresztül egy szerverhez kapcsolódhasson.

 Az on-line rendszer igen fontos eleme a CopyCont szerver program: ez vezérli a hozzáféréseket és naplózza az eseményeket. Lehetővé teszi új bérlet kiadását, biztosítja, hogy lejárt bérlethez új tartalmat rendeljenek, vagy elveszett bérletet kitiltsanak. Ezen utóbbi esetben az elveszett bérlethez tartozó egyenleg egy új bérlethez rendelhető hozzá. Ugyancsak e program segítségével lehet információt kapni a rendszer állapotáról, az egyes bérletek aktuális egyenlegéről, stb..  A rendszer kezeli a másolat méretét (A4/A3) és oldalszámát is.

2. 2. PRIMON dokumentumkezelő rendszer

Napjainkban a másológépeket az úgynevezett multifunkciós eszközök váltják fel, melyek a másolás mellett nyomtatni és beolvasni (szkennelni) is képesek. Az ilyen berendezések által előállított terméket inkább dokumentumnak vagy nyomatnak hívják.

Vannak szervezetek, melyek a fő tevékenységük gyakorlása során termékként rengeteg dokumentumot bocsátanak ki, sokszor több száz, esetleg ezer multifunkciós berendezést működtetve. Az ilyen méretű rendszer hatékony üzemeltetése a hagyományos módszerrel már gyakorlatilag lehetetlen: nehézkes és alkalomszerű a kellékanyag pótlás, a szerviz, nehezen követhető a gépek üzemi- és ezzel műszaki állapota stb.

A megoldást leegyszerűsítve a gépek központosított felügyelete jelenti: a multifunkciós berendezések és a dokumentum készítést kezdeményező kliensek hálózaton keresztül egy szerverre kapcsolódnak, ami az alapfeladaton kívül vezérli a dokumentum készítést, naplózza gépenként,  kliensenként és felhasználónként az eseményeket.

Ezen adatok birtokában központilag előre jelezhető a kellékanyag- és szervizigény, követhető a gépek állapota, forgalom változásából kimutatható a korszerűsítés  szükségessége.

A kiválasztott eszköznél a nyomatkészítést kezdeményezendő, az ügyfélnek meg kell adnia azonosítóját, melyet praktikusan a már korábban (pl. beléptetésre) rendszeresített kártyája hordoz.

Cégünk kimondottan erre a célra fejlesztett Primon olvasó terminálja a következő fő funkciókkal bír: kártyaolvasó bemenetén kívül csatlakozik a multifunkciós eszközhöz és saját IP címmel a hálózathoz. Kártyaolvasás után a kódot a szerverbe küldi, az onnan kapott adatok felhasználásával vezérli a nyomat-előállító eszközt. A feladat befejeződését jelenti a szervernek.

A terminált úgy alakítottuk ki, hogy a különböző kártyatípusok is könnyen illeszthetők legyenek hozzá

A PRIMON  rendszerről bővebben ITT olvashat.

 


Elérhetőség:

1131 Budapest, Dolmány utca 26.

Tel: (1) 303 9009 / 130-as mellék

        (1) 252 7524

Fax: (1) 210 1482

 
Cégünkről   Termékcsoportok   Alkalmazások   Megoldások   Támogatás Copyright © 2001. IDENTIK Azonosítástechnikai Kft. www.ysolutions.hu