hun   |  eng
Cégünkről
Termékcsoportok
Alkalmazások
Megoldások
Támogatás

Egyéb speciális területek

ELEKTRONIKUS BÉRLETRENDSZER

Három elemből áll:

  • bérletkártya, amely értéket tárol
  • a kártyaolvasót tartalmazó vezérlő
  • a lemerült bérlet feltöltésére alkalmas író/olvasó


Bérletkártya

Az elektronikus bérlet Mifare rfid chipet tartalmazó, proximity kártya. Kapacitása 16 db egyenként 64 bájtos szektor. Egy szektor adatait kulcsokkal lehet védeni úgy, hogy az illetéktelen hozzáférés gyakorlatilag kizárt. Egy kártya tehát 16 db egymástól független alkalmazás adatait is tartalmazhatja, azaz egy kártya több funkcióra is felhasználható.A bérlet értéket tartalmazó rekesze jelenleg kétbájtos, azaz 0-65535 közötti értéket vehet fel.

Vezérlők

A különböző vezérlők a szolgáltatást nyújtó géppel vagy automatával vannak összekötve, és csak akkor engedélyezik annak használatát, ha olvasójukban érvényes bérlet van. Ezek a készülékek a vezérelt eszközből nyerik tápellátásukat. Jelenleg két típust kínálunk: az egyszerűbb RFT-601-es az alapfeladat ellátására alkalmas, a kártyában levő kredit nagyságrendjéről csak színes LED-en ad tájékoztatást. Az RFT-603-es alfanumerikus kijelzővel is rendelkezik, melynek segítségével a felhasználó pontos a tájékoztatást kaphat az aktuális helyzetről. A DMF-600 olvasó a kártyában levő kreditet jelzi ki. Olyan helyeken lehet hasznos, ahol csak kijelző nélküli vezérlőket használnak

Feltöltő

A PRW-200 típusú feltöltő PC soros vagy USB portjára csatlakoztatandó elektronika, melyhez egy program is tartozik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A felíró program Windows 98 vagy XP környezetben fut, segítségével leolvasható egy kártya tartalma, illetve új értékkel tölthető fel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÁLLATOK AZONOSÍTÁSA

Az rfid technológia fejlesztésének egyik mozgatója a nagyüzemileg tartott haszonállatok egyedi azonosításának igénye volt. Ezért már korán több egymással versengő technológiát fejlesztettek ki, megnehezítve ezzel a szabványosítást, ami meg is látszik a végül  elfogadott ISO 11784-11785 számú szabványon. Ez ugyanis a két fő eljáráson kívül további hármat is elfogad. A két fő technológia az FDX-B, illetve a HDX.

Az FDX a teljes duplex üzemből nyerte a nevét. Az olvasás folyamán ugyanis az információ egyidejűleg mindkét irányban áramlik. A leolvasó által létrehozott elektromos teret a kódhordozó a benne levő kóddal modulálja, ami alapján az olvasó megállapítja a kódot.

A HDX a félduplex üzemre utal: az információ egyidejűleg csak egy irányban áramlik: az olvasó rf energiát sugároz ki, ami feltölti a kódhordozót. Az energiacsomag megszűntekor  a transzponder (kódhordozó) adott eljárás szerint kisugározza a kódot, amit az olvasó értelmez. A HDX eljárás gyakorlatilag megegyezik a Texas TIRIS rendszerével.

Cégünk mindkét fő technológia szerinti transzponderekhez szállít telepített vagy mobil olvasókat. Az alábbiakban a kézi készüléket mutatjuk be, melynek többletszolgáltatása lehetővé teszi, hogy nagyobb tömegből megadott kódú állatokat kiválasszanak.

Ez a berendezés HDX vagy FDX-B transzponder olvasására és tartalmának kijelzésére alkalmas eszköz. A transzponder hexadecimális tartalmát decimálisra konvertálja, és azt jelzi ki.

A készülék feltölthető 8 darab kóddal. Ha működés közben ezek valamelyikét olvassa, azt megkülönböztetett módon jelzi: három rövid hangjelzéssel és a háttérvilágítás kb. négy másodpercnyi bekapcsolásával. A listában nem szereplő kód olvasását egy rövid hangjelzés kíséri.

Az olvasó gyorsan üzembe helyezhető: az antenna csatlakoztatása után bekapcsolva a program bejelentkezik, majd az elem élettartamának kímélése érdekében rövid idő múlva alvó állapotba megy. Innen az antennán található nyomógombbal lehet aktív állapotba hozni. Ha 10 másodpercen belül nincs olvasás, visszatér energiatakarékos állapotba.

A kis fogyasztás érdekében az olvasó csak a keresett kód olvasása után kapcsolja be a háttérvilágítást.

Kódfeltöltés egy program segítségével történik, egy előre létrehozott szövegfájl elemeinek soros vonalra küldésével. Előtte persze az olvasót az antenna helyére csatlakoztatott kábel segítségével a PC megfelelő COM portjára kell kötni.

A program egy ablakot nyit meg, ahol előbb meg kell adni a használt COM portot, majd ki kell választani a kódokat tartalmazó fájlt. Ekkor a PC és az olvasó már összekötve, az olvasó még kikapcsolva kell legyen. A fájl neve az útvonalával a szövegmezőben látható. Az INDÍT gombra kattintva  kéri az olvasó bekapcsolását, majd elindul az átvitel. A szövegmezőben az átvitt kódok megtekinthetők.

 

GÉPJÁRMŰ BELÉPTETÉS NAGYTÁVOLSÁGÚ PROXIMITY AZONOSÍTÁSSAL

Gépjárművek sorompón vagy kapun történő automatikus beléptetése olyan módszerrel lehetséges, amely az emberi közreműködést feleslegessé tevő nagy távolságról is (0,5- 2,5 m ) képes leolvasni a gépjármű azonosítóját.

Az Identik Kft. ilyen rendszert is kínál, melynek változatos kiépítést biztosító elemei a következők:

TIRIS kódhordozók:

120 mm hosszú, 25mm átmérőjű henger

85 mm átmérőjű, 5 mm vastag tárcsa

86 x 54 x 1,2 mm kártya

 

 

 

 

 

 

Beléptetők

Közös jellemzőjük, hogy az olvasó elektronika és az antenna egymástól nagy távolságra (max. 100 m!) helyezhető el. Ez igen megkönnyíti a telepítést. A leolvasókat különféle vezérlő elektronikával kombinálva az alábbi beléptetőket kínáljuk:

RFO család

Számítógéptől független (off-line), nem naplózó, önálló beléptetők, melyeket a felhasználó speciális kódhordozó segítségével maga is programozni képes. Legnagyobb kapacitása ezer kód.

RFT család

Autonóm működésű, on-line beléptető terminál, saját real-time órával. Induló adatokkal történő feltöltés után önállóan végzi a beléptetést és naplózást. Kapacitása (kód és esemény együtt) hatezer adat. Soros vonalon PC-hez köthető, innen lehet megfelelő programok segítségével kezelni. (Induló adatok megadása, mozgásadatok átvétele, kiértékelése stb.).


RFC család

Vezérelt működésű (passzív) on-line beléptető terminál. Soros adatátviteli vonalon mindig valamilyen vezérlőre (többnyire PC) csatlakozik. Alapfeladata a kódhordozó leolvasása és a kód továbbítása a vezérlőbe, illetve az ott született nyitási parancs továbbítása a sorompó elektronikához. Fő feladata mellett más információk és parancsok átvitelére is képes lehet.


Antennák

Az antennákat egyedileg, az adott alkalmazáshoz optimalizált kivitelben készítjük.

Alkalmazások

  • A rúd alakú kódhordozó alvázra szerelve, antenna az úttestben vagy mellette.
  • Tárcsa vagy kártya belül a szélvédőre ragasztva, antenna az út mellett  elhelyezve.
  • Személy és tehergépkocsik érzékelésére egyaránt alkalmas antennák
  • Egy illetve kétantennás olvasók

 

ESZKÖZÖK SPECIÁLIS FELADATOKRA

MTZ-102 típusú sorsoló

Ez a berendezés egy olyan, pszeudo-random generátort tartalmazó elektronika, amelyik a bemenetén érzékelt események hatására véletlenszerűen aktiválja kimenetét. A készülék tipikus alkalmazása személyek véletlen kiválasztása tömegből, például ellenőrzésre.

VIC-100 forgalomszámláló

Ez a készülék egy bejáraton áthaladó személyek számlálására alkalmas, kimondottan boltok, kiállítótermek stb. forgalmának mérésére készült. Optikai elven működik: az ellenőrzés alá vont szakasz egyik oldalán fénykibocsátó és érzékelő eszköz, a másik oldalra egy fényvisszaverő tárgy (prizma) helyezkedik el. A forgalomszámlálás ilyen módja kevésbé pontos, mint például egy forgókereszt, viszont nem lassítja a forgalmat és kevésbé költséges.

Eladó automata szimulátor

Ez az elektronika az eladó automaták működésének azt részét szimulálja, amellyel a kártyaolvasókat kezeli. Használata nélkülözhetővé teszi a komplett eladógépet, egy új olvasó fejlesztésekor, vagy meglevő tesztelésénél. Mind MDB, mind, pedig EXECUTIVE verzióban kínáljuk.

Kulcstároló szekrény

RFID azonosítóval ellátott kulcsokat tároló szekrény, melyet PC-re kötött terminál vezérel. A maga a szekrény is kártyával nyitható, tehát rögzíthető, hogy ki mikor nyitotta, mennyi ideig volt nyitva, stb. A vezérlő terminál nyilvántartja a tárolt kulcsok azonosítóit, könyveli a változásokat. A terminál adatai helyi hálózaton keresztül lekérdezhetők.

Bérletárusító automata

Elektronikus bérletet árusító automata. A bérlet értékét a felhasználó határozza meg a bedobott összeg nagyságával. Az automata a bérlet kivitelétől függően több változatban készül, így létezik mágnescsíkos vagy RFID kártya, illetve RFID zseton kezelésére alkalmas berendezés. A készülékkel lemerült bérletek is újratölthetők.

Motoros kártyakezelők

Olyan helyeken használhatók, ahol a kártyát tartalmától függően el kell venni, vagy vissza kell adni. Több változatban szállítjuk: a legegyszerűbb típusnál a kezeléshez csak a motorvezérlő jelek és a kártya pozicióját jelző szenzorok állnak rendelkezésre, míg a legbonyolultabb változat író/olvasóval egybeépített, soros interfészű berendezés.

 


Elérhetőség:

1131 Budapest, Dolmány utca 26.

Tel: (1) 303 9009 / 130-as mellék

        (1) 252 7524

Fax: (1) 210 1482

 
Cégünkről   Termékcsoportok   Alkalmazások   Megoldások   Támogatás Copyright © 2001. IDENTIK Azonosítástechnikai Kft. www.ysolutions.hu