hun   |  eng
Cégünkről
Termékcsoportok
Alkalmazások
Megoldások
Támogatás

Beléptetés

ÁLTALÁBAN

 

Beléptető rendszeren olyan készülékek csoportját értjük, amelyek egy fizikai korláton való áthaladást csak azon felhasználók számára engedélyezik, akik ismerik az ehhez feljogosító kódot, vagy rendelkeznek az azt tartalmazó adathordozóval.

A beléptető rendszereket attól függően, hogy működésük során szükség van-e számítógépre vagy sem, on-line és off-line beléptetőkre osztjuk.

 

 

OFF-LINE BELÉPTETŐT

 

akkor szokás alkalmazni, ha az áthaladásra vonatkozó információkat nem kell megőrizni, csak a közlekedés szabályzása a feladat. Az ilyen beléptetők is programozhatók, azaz feltölthetők azon kódokkal, melyeknek az áthaladás engedélyezett, illetve az illetékességet vesztett kódok törölhetők a készülékből. Ezeket a műveleteket a felhasználók maguk is elvégezhetik.

 

 

ON-LINE BELÉPTETŐT

 

ott használnak, ahol az áthaladások tényét, irányát és idejét tartalmazó un. mozgásadatokat tárolni kell. A mozgásadatok tárolása a későbbi kiértékelhetőség biztosítása miatt szükséges. Az on-line beléptetőket további két csoportra osztjuk attól függően, hogy a beléptetés vezérlése és a mozgásadatok tárolása hol történik: autonóm és valós válaszidejű. Az autonóm beléptető esetén a vezérlést és az adattárolást az áthaladási pontokhoz telepített terminálok maguk végzik, míg a valós válaszidejű beléptető rendszerekben ezeket a feladatokat egy PC vagy célszámítógép látja el.

 

AUTONÓM ÜZEMŰ BELÉPTETŐK

Ez a rendszer olyan olvasó terminálokból áll, amelyek a beléptetés és adattárolás feladatát képesek önállóan ellátni. A terminálok összekapcsolásával hálózat alakítható ki , amely közvetlenül, vagy a helyi hálózaton keresztül csatlakozik a PC-hez. A beléptető hálózat alapadatokkal történő ellátását, a gyűjtött adatok átvételét és különböző szempontok szerinti kiértékelését egy, a PC-re telepített program segítségével lehet elvégezni.

 

VALÓS VÁLASZIDEJŰ BELÉPTETŐK

Egy átjárón való áthaladás engedélyezése a jogosultságon kívül más feltételektől is függhet. Ilyen előírás például, hogy ugyanazon kód kétszer egymás után azonos irányban nem mozoghat (anti pass-back). Az ilyen feladatokat egyszerűen olyan rendszerrel lehet megoldani, ahol az adatok tárolása és a belépések vezérlése ugyanott történik. Ez a vezérlő manapság egy PC a megfelelő szerverprogrammal, míg a belépési pontokhoz telepített eszközök egyszerű on-line olvasók, melyek az adathordozóról olvasott kód vezérlőbe juttatásán kívül néhány ki és bemenet kezelésére is képesek (elektromos zár vezérlése, ajtó állapotának figyelése stb.). Az olvasók a vezérlő PC-hez helyi hálózaton keresztül kapcsolódnak.

 


Elérhetőség:

1131 Budapest, Dolmány utca 26.

Tel: (1) 303 9009 / 130-as mellék

        (1) 252 7524

Fax: (1) 210 1482

 
Cégünkről   Termékcsoportok   Alkalmazások   Megoldások   Támogatás Copyright © 2001. IDENTIK Azonosítástechnikai Kft. www.ysolutions.hu